První jarní den

První jarní den

První jarní den už se nám blíží. Víte, jak nachystat auto na jaro?

Těchto 10 věcí po zimě raději zkontrolujte. Po dalším mrazivém období tu máme za chvíli začátek jara. Jenom o pneumatikách ale jarní příprava auta není. Před jarní sezónou by měl každý řidič vůz zkontrolovat. 

 

  1. Pneumatiky – při přezouvání kontrolujte stav či případná poškození pneumatik
  2. Podvozek – Zima=prosolená silnice, ráj pro vznik koroze. Důkladné umytí podvozku na myčce by mělo být základem.
  3. Výfuk – Mnoho výfuků rádo rezne a zima proces pouze urychlí. Pohledová kontrola a kontrola těsnosti.
  4. Gumové díly – Manžety poloos, ale třeba i silentbloky náprav, uložení stabilizátorů a další díly z gumy mohou být po zimě ve výrazně horším stavu je třeba zkontrolovat.
  5. Geometrie – Ta by se měla kontrolovat alespoň jednou ročně a příchod jara je ideální příležitostí.
  6. Řemeny – Přeš zimu dostávají řemeny zabrat velkými změnami teplot. Včasná výměna zaručí, že starý řemen nepraskne a auto nepřestane dobíjet, posilovat řízení.
  7. Provozní kapaliny – Běžná kontrola oleje je samozřejmostí, avšak kontrola chladící a brzdové kapaliny by se neměla zanedbávat.
  8. Kabinový filtr – Zejména pro alergiky, pro které je jaro nejkrušnějším obdobím. Kontrola a případně výměna pro čistý vzduch do interiéru.
  9. Klimatizace – Během zimy nepřijde na řadu takřka nikdy a může to být při prvním spuštěním na jaře velmi znát. Můžou se zde začít tvořit plísně ty je dobré vyhnat pomocí speciálních dezinfekčních sprejů.
  10. Stěrače – Z běžných spotřebních věci právě gumičky na stěračích trpí nejvíce zimou. Při velkých teplotách mohou vznikat trhlinky, takže za sebou stěrač nechává nesetřené linky.

 

« Zpět: Aktuality