Ovlivňuje velikost kol jízdní vlastnosti?

Ovlivňuje velikost kol jízdní vlastnosti?

Říká se, že kola dělají auto. Podle všech testů je patrné, že tomu tak je. Velikost kol ovlivní nejen komfort jízdy, ale i spotřebu a dynamiku. Paradoxně platí: čím menší, tím lepší!

Co se měří v testech
Obvykle se při testech obouvají různá kola od základních 15“ až po největší možná 19“ s velmi nízkým profilem pneumatiky. Poté se měří zrychlení, brzdná dráha, hluk a spotřeba. Zatím mají odborníci jasno v tom, velká nízkoprofilová kola sice na autě vypadají skvěle, ale ve výsledcích testů to patrné není. Nejen, že tři poměřované veličiny jsou horší, ale auto s nízkým profilem pneumatiky má dokonce horší ovladatelnost. Znamená to, že velká kola sice patří mezi motoristy k hitům, ale pokud jde o pohodlí a kvalitu jízdy, tak jim nijak zvlášť neprospívají.

Technický průkaz je základ
Obecně platí, že je nutné dodržovat správné rozměry disků a pneumatik, které jsou uvedené ve velkém technickém průkazu vozidla. Navíc kolo musí mít vždy stejný poloměr, protože jenom tak budou zachovány technické vlastnosti auta. Pokud tedy chcete širší ráfek, například místo 14“ přejít na 16“, je třeba v kontextu s tím použít nižší profil pneumatiky. Nízkoprofilové pneumatiky ale kromě optického efektu zřejmě žádné zvláštní plusové body provozu vašeho auta nepřinesou. Jízdní vlastnosti se podle odborníků změní k lepšímu jen nepatrně a dynamické vlastnosti se mnohdy dokonce zhorší.

Hlučnost a spotřeba?
Široké pneumatiky se negativně projevují na zvýšení spotřeby především u aut s poměrně skromným výkonem. A hluk? Větší pneumatika se obvykle projeví větším valivým hlukem. Pokud jedete delší dobu po dálnici, můžete ho vnímat až jako nepříjemný. Nízká bočnice pneumatiky rovněž nedokáže odfiltrovat drobné nerovnosti a auto z toho důvodu daleko více drncá. Vysoká pneumatika naopak dokáže drobné nerovnosti pohltit a komfort vaší jízdy je potom na vyšší úrovni.

Hra na efekt?
Při nákupu auta, ať už nového nebo ojetého, se dobře rozmyslete, zda vám případné lepší jízdní vlastnosti v extrémních situacích stojí za zhoršeným komfortem a především vyšší spotřebou paliva. Záleží vždy i na kvalitě kupovaných pneumatik. Často je lepší menší a levnější značková pneumatika než pneumatika podivné kvality na velkém kole. Pokud jde o hru na efekt, tak ta vychází, ale technický přínos je při nejlepším sporný.

 

« Zpět: Aktuality