Kdy a proč měnit olej?

Kdy a proč měnit olej?

Většina starších motoristů má zažité, že motorový olej je třeba vyměnit každých 15 000 km. Díky před pár roky vyvinuté, či přesněji marketingově velmi propagované longlife technologii (prodloužené životnosti olejů), je tendence měnit v moderních automobilech olej každých 25 – 30 tisíc km. Podobně se k problematice staví i v autorizovaných servisech. Zejména, když je vozidlo stále v záruce. Svým způsobem mají všichni pravdu, ale dělají to správně?

Pokud Vaše vozidlo používáte převážně na krátké trasy (do 30 km) a hlavně ve městě, určitě je vhodné interval výměny oleje zkrátit. Například i o čtvrtinu až třetinu. Pokud výrobce doporučuje výměnu každých 25 000 km, výměnou po 15 tisících km uděláte jen dobře. Pokud máte sportovní auto s častým namáháním v oblasti vysokých otáček a plného výkonu, zkraťte výměnný interval klidně i na polovinu.

Co se stane, když dlouho nevyměníte olej?
Výrazně to zkrátí životnost motoru. Rychleji se zanáší a částice, kaly a saze zvyšují opotřebení. Olej se navíc znehodnocuje a ředí nespáleným palivem. Motor se pak hůř maže, mazací kanálky se zanášejí a v nejhorší fázi se motor může zadřít. Nejdříve jsou ohroženy citlivé díly motoru, například turbodmychadla. Olej ohrožují i poruchy, od závady vstřikování paliva až po ztrátu těsnosti chladicího systému a průnik chladicí kapaliny do oleje. To bývá zpravidla pro motor smrtelné.

 

« Zpět: Aktuality