Co Vás čeká na STK?

Co Vás čeká na STK?

Projít technickou kontrolou je pro jízdu naprostý základ. S novým vozem vás zážitek jménem STK spojený s měřením emisí čeká až za čtyři roky. Potom už je ale pravidelnou prohlídku nutné absolvovat vždy po dvou letech. Na co si dát pozor?

Tipy Q-SERVICE

1. Sjeté pneumatiky
Z technické kontroly vás s nimi rovnou vyhodí. Úspěšní nebudete ani s různými typy pneumatik na každém kole. Každá náprava musí mít obě kola stejné specifikace. Jinak máte smůlu a vidina úspěšné technické kontroly pro vás mizí v nedohlednu.

2.Nesprávné rozměry pneumatik
Základem úspěchu je, že musíte dodržet správný rozměr pneumatik a ráfků. Přesně tak, jak je uvedeno ve velkém technickém průkazu vašeho vozu. Jinak si můžete být téměř na sto procent jisti, že se ze stanice STK domů vrátíte s prázdnou.

3. Unikající provozní kapaliny
Patří k neoblíbeným a vážným závadám. Drobná netěsnost kolem převodovky nebo motoru může projít, ale viditelné odkapávání je problém.

4. Odstraněný filtr pevných částic
Pozor na něj! Zejména majitelé dieselů musí zbystřit a filtr si ohlídat. Dnes prohlídka vyžaduje napojení auta na diagnostiku i vizuální kontrolu výfukového systému. Chybějící filtr technici okamžitě odhalí.

5. Nefunkční světla
Před cestou na STK pečlivě zkontrolujte, zda vám svítí brzdová světla, blinkry, ale i potkávací nebo parkovací žárovky. Takovou kontrolu i případnou výměnu žárovky zvládne každý sám, proč se tedy z STK vracet domů s nepořízenou?

6. Hlučnost
Pokud rádi provádíte na voze tuningové úpravy, používejte homologované doplňky, které jsou pro daný typ vozu schválené, Stačí použít neschválený katalyzátor nebo koncový tlumič a můžete si být jisti, že vaši kreativitu na STK nikdo neocení.

 

« Zpět: Aktuality